ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ 230T ΚΑΙ 60D. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ D ΚΑΙ T;

Υλικό: 66D Πολυεστέρας 210T,

Υλικό: 180T Πολυεστέρας Ripstop 50D

Υλικό: 170T Πολυεστέρας Ripstop 70D

Τι σημαίνουν όμως αυτά τα νούμερα;

1. D σημαίνει Denier

Το Denier είναι μονάδα μέτρησης του πάχους του νήματος ή της ίνας.  Μικρό Denier σημαίνει λεπτή ίνα, συνήθως πιο απαλή. Μεγαλύτερο Denier σημαίνει χοντρή ίνα, πιο σκληρή και πιο ανθεκτική.

Ο υπολογισμός του Denier είναι λίγο περίεργος αλλά αξίζει να τον αναφέρουμε. Ένα Denier είναι το βάρος μιας μεταξωτής ίνας μήκους 9.000 m. Το βάρος μιας τέτοιας ίνας από μετάξι είναι μόλις 1 gr. Είναι απίστευτο: 9 χιλιόμετρα μεταξωτής ίνας ζυγίζουν μόνο 1 gr!

Για να υπολογιστεί επομένως το Denier μιας ίνας πολυεστέρα, ζυγίζεται ένα κομμάτι μήκους 9.000 m και τα γραμμάρια που προκύπτουν είναι το Denier της ίνας.

Για παράδειγμα, αν μια ίνα πολυεστέρα μήκους 9.000 m ζυγίζει 30 gr, τότε το Denier της είναι 30. Η ανθρώπινη τρίχα έχει Denier 20 ενώ τα διάφορα νήματα που χαρακτηρίζονται ως μικροΐνες (microfibers) έχουν Denier κάτω από 1.  Τα microfibers νήματα χρησιμοποιούνται συχνά στις μονώσεις των υπνόσακων ή σε υφάσματα που χρειάζεται να έχουν απαλή αίσθηση (όπως το εσωτερικό των υπνόσακων).

Γνωρίζοντας τον αριθμό Denier 2 ινών από το ίδιο υλικό, μπορείτε να αξιολογήσετε το πάχος και επομένως την ανθεκτικότητά τους. Προσοχή: οι ίνες πρέπει να είναι από το ίδιο υλικό για να έχει νόημα η σύγκριση των Denier. Δεν έχει νόημα, για παράδειγμα, η σύγκριση ενός υφάσματος 40D από πολυεστέρα και ενός 35D από νάιλον.

2. T σημαίνει Thread

Φανταστείτε ότι το ύφασμα που έχετε μπροστά σας είναι τυλιγμένο σε ρολό. Οι ίνες που είναι παράλληλες με το ρολό, ονομάζονται υφάδι. Οι ίνες που είναι κάθετες ονομάζονται στημόνι.

Στημόνι Και Υφάδι | www.lightgear.gr

Στημόνι Και Υφάδι | www.lightgear.gr

 

Πάρτε τώρα ένα μεγεθυντικό φακό και δείτε από πιο κοντά το ύφασμα.

Στο παράδειγμα που φαίνεται παρακάτω, σε πλάτος 1 ίντσας (2,54 cm) υπάρχουν 140 ίνες, ενώ σε μήκος 1 ίντσας υπάρχουν 120 ίνες.

Το Thread είναι το άθροισμα των ινών του στημονιού και του υφαδιού σε μια τετραγωνική ίντσα υφάσματος.

Το άθροισμα επομένως 140+120=260 είναι ο περίφημος αριθμός Thread του υφάσματος.

Πώς υπολογίζεται το Thread | www.lightgear.gr

Πώς υπολογίζεται ο αριθμός Thread | www.lightgear.gr

 

Όπως και το Denier, έτσι και το Thread, αποτελεί ένα πολύ καλό δείκτη σύγκρισης της αντοχής δύο υφασμάτων από το ίδιο υλικό. Όσο πιο μεγάλο το Thread τόσο πιο πυκνή η πλέξη και τόσο μεγαλύτερη η αντοχή και η δύναμη του υφάσματος.

Για πάρα πολλά χρόνια το Thread ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος αξιολόγησης της ποιότητας υφασμάτων. Τώρα όμως η αξιολόγηση είναι πιο πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως η ποιότητα της ίνας, ο τρόπος της πλέξης κ.λπ. Παραμένει όμως ένας αξιόλογος δείκτης της αντοχής και της δύναμης του υφάσματος.